header

Kun je mij horen?

Je begrepen voelen is een diepe behoefte van ieder mens. Als je je begrepen voelt, voel je je ook gezien. Je voelt je verbonden en geliefd, je spreekt elkaars taal. Elk mens kent die behoefte omdat we zo zijn gemaakt: God schiep de mensen naar Zijn beeld en gelijkenis, naar Zijn beeld schiep Hij de mensen Gen 1:27. We kennen God als een God van relaties, verbinding: Hij is in Zichzelf een wezen drie-in-een: Vader, Zoon en Geest, in volmaakte liefde verbonden. En deze God wil in relatie staan met mensen, Hij zoekt hen en zij komen ‘in Christus’, tot vervulling: op hun bestemming als geliefd kind van God.

Het verlangen om begrepen te worden zit heel diep, dat is duidelijk. Sta nu even stil bij wat het bij jou oproept, wanneer je je niet begrepen voelt?

Merk je dat dat best diep gaat? Het raakt ons in onze kern: een eenzaamheid waar we bang voor zijn, omdat er geen verbinding is met de ander. In de diepste kern gaat het om de verbinding met God, de relatie met Hem. Dat maakt dat dit gevoel ons zo van ons stuk brengt, het gevoel van verlating gaat over een bestaan zonder God en zonder liefde, wanneer je ervaart dat je alleen bent. We zijn gemaakt om juist in eenheid met God te leven, Hij vult dat gat in onze ziel met Zichzelf.

Elkaars (emotionele) taal niet spreken voelt als een kloof, waar je moeilijk overheen komt. Er is een brug nodig. Die brug heet ‘Keuze’, voor het belang van de ander.  Want omdat je zo druk bent met begrip krijgen, vergeet je om eerst begrip te geven.

Dat gaat zo: je wilt heel graag dat de ander jouw mening, standpunt of ervaring begrijpt en erkent. Je doet er dan alles aan om dat voor elkaar te krijgen: praten, redeneren, argumenteren, adviseren, uitleggen. Zodat het maar duidelijk zal zijn. En hoe harder je werkt, hoe groter de afstand lijkt te worden, je wordt niet gehoord! Want doet de ander? Die probeert ook begrepen te worden. En  gaat ook redeneren, adviseren en verklaren over wat hij/zij voelt! Herken je het, dit woordengeweld over en weer? Je hoort elkaar wel maar verstaat elkaar niet.

Er komt geen begrip, maar wel een heet hoofd….

De ander kan ook onbereikbaar worden, zich afsluiten voor al dat gepraat: hij/zij krijgt het er benauwd van, kan zo snel geen weerwoord vinden, voelt zich in een hoek gedrukt, bang of overruled. Die slaat dicht: reageert niet meer, zwijgt, gaat misschien zelfs wel letterlijk weg.

Opnieuw geen begrip, maar wel een koud hart….

Om begrepen te worden moet je dus eerst zelf moeite doen om de ander te begrijpen. Dat gaat tegen je gevoel van dat moment in, en is dus best moeilijk om te doen. Maar niet onmogelijk! Als je de brug over kunt gaan lukt het wel. Die brug heet de Keuzebrug:  actief een besluit nemen,  dat jij eerst benieuwd bent naar die ander. Dat je hem/haar wilt horen en begrijpen: wat zeg je? Bedoel je dan…? Begrijp ik dat jij nu wilt…? Is er nog meer dat je hierover wilt zeggen of vertellen? Dat vraagt tussen de regels door lezen, dat vraagt ook geduld en innerlijke rust. Een besluit om jouw eigen behoefte even te parkeren; 

En dan heb je die ander, zonder te onderbreken, gehoord en begrepen. En ben jij aan zet met de vraag: kan ik jou nu eens vertellen wat ik wil, nodig heb, wil delen met jou? En onderbreek jij mij dan ook niet, tot ik alles heb verteld? Jij mag alleen om verduidelijking vragen, maar je mag geen reactie geven op mijn verhaal, nog niet….

Vertel elkaar na afloop in je eigen woorden wat je van de ander hebt gehoord en begrepen, leef je in, in wat die ander zegt. Voel mee met wat hij/zij voelt. Nogmaals: misschien begrijp je dat gevoel niet, zou jij iets anders voelen. Maar neem het gevoel van die ander serieus, erken hem of haar in wat ‘het‘ met hem /haar doet. En zeg dat ook.

Dit is geen trucje of dubbele agenda. Het is een Keuzebrugtechniek, om te begrijpen en begrepen te worden. Deze brug overgaan betekent dat je elkaar begrijpt. Misschien ben je het niet (meteen) eens met elkaar, maar je voelt en weet je gehoord, begrepen. Je hebt elkaar daarmee iets kostbaars gegeven: echt contact, verbinding. En dat zocht je toch?

De brug naar begrip krijgen is begrip geven. Je mag van mening verschillen. Maar allereerst ga je iets met elkaar delen, wederzijds en zonder oordeel of onderbreking. Omdat je het wilt weten, vanwege de liefde?

Ik ben benieuwd naar jouw tips en ervaringen met begrijpen en begrepen worden! Mail mij gerust…  

Comments powered by CComment

cronjob