header

WAT VIND GOD VAN MIJ

God weet wat er leeft in ons hart. 1 Kor 4: 3,4

Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zo veel van je dat ik de mensheid geef in ruil voor jou, ja alle volken om jou te behouden. 5Wees niet bang, want ik ben bij je Jesaja 43: 4

Voel jij je kostbaar, waardevol? Heb je er vertrouwen in dat je de moeite waard bent? Dat andere mensen er voor jou willen zijn, iets in je zien? Of heb je juist een waardeloos gevoel over jezelf, zit je met schuldgevoel of verdriet over iets? Je bent niet de enige. Heel veel mensen kennen dat gevoel. Het kan je verlammen, en dat is erg voor je. Want er veranderd niets. Misschien verlang je daar wel naar, diep van binnen. Alleen…dan moet je iets doen, in actie komen, er serieus over gaan nadenken. Nee…niet piekeren, maar  nadenken.

Weet je wat het verschil is? Nadenken is een rationeel denkproces, waarbij je je waarnemingen en gedachten wil ordenen met als doel dingen duidelijk te krijgen. Nadenken is je gedachten op een rijtje zetten.

Piekeren is in je gedachten in een cirkeltje redeneren en alsmaar door lopen in hetzelfde [negatieve] patroon. Dat gaat zo: ik kan niks, Ik ben niks waard. Zie je wel, niemand geeft om me. Iedereen vindt me dom, stom, lelijk. En ik zelf ook. Ik kan helemaal niks. Ik doe alles steeds verkeerd. Ik kom niet verder. Ik weet niet hoe het moet. Waar zal ik beginnen? Maar…ik kan niks. Ik weet niks. Niemand ziet me zitten. En zo ga je maar door…. Zie je jezelf zitten: verlamd en machteloos en vooral: alleen? Ga maar eens ‘googelen’, dan vind je vele tips & tricks om het piekeren te stoppen. Dat zou al een begin kunnen zijn.

Je kunt ook iemand zoeken om mee te praten. Dat helpt namelijk: in een gesprek samen je gedachten op een rijtje zetten, orde brengen in de chaos in je hoofd en/of je hart. Samen dat ene draadje vinden in die warrige kluwen, en dan voorzichtig trekken. Een zo’n draadje kan zijn wat hier in de Bijbeltekst staat: hoe ik over mezelf denk is niet belangrijk. Het gaat er om hoe God over mij denkt. Hij weet wat er leeft in mijn hart. Wanneer ik mezelf niet waardevol vind, en daardoor zelfs als het ware verlamd raak, komt het erop aan om God te geloven, en niet deze leugen: ik ben niets waard, want….vul zelf maar in.

Alleen God bepaald of je iets waard bent. Hij heeft je gemaakt, en is de enige Rechter over Zijn eigen schepsel. Je bent van Hem, als je gelooft dat Jezus de Zoon van God is die – ook voor jou- Zijn leven gaf. En zo al jouw waardeloosheid veranderde en je waardevol maakte. Dat is waar het om gaat. Het kan nodig zijn om op zoek te gaan naar wat je tegenhoudt om dit werkelijk te geloven. Die warrige kluwen emoties en gedachten te ontrafelen en onder ogen te zien wat de echte reden voor je gevoel van waardeloosheid is. Dat kost tijd en tranen. En daar is ruimte voor nodig in je eigen hart, en in je agenda.

Maar: als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? [Rom 8:32] Daarmee kun je het erop wagen, toch? 

Als je wilt reageren kun je een mailtje sturen:   Je krijgt antwoord!

Gerelateerde items (op tag)

Comments powered by CComment

cronjob