header

HOE ZIE JIJ GOD

Vindt jouw God de Koopzondag een probleem, of uit eten op zondag? Wil God jou twee keer per zondag in de kerk zien of let Hij daar niet op? Is seks voor het huwelijk een probleem? Hoe gaat jouw God om met die zonde die je niet kunt weerstaan, vergeeft Hij jou als je vreemd bent gegaan? Vragen die je bezig kunnen houden als je gelooft, of zoekt naar de echte betekenis van jouw relatie met God, die je al sinds je kleuterjaren kent.

Het beeld dat wij van God hebben is belangrijk want het bepaald hoe we met God omgaan. Wat nog belangrijker is misschien: hoe wij denken dat God met ons omgaat.


Wanneer je in een christelijk gezin bent opgegroeid hebben de kerk en je ouders je een bepaald beeld van God overgedragen. Je ouders vanuit hun eigen opvoeding, geloofsleven en -ervaring. En in de kerk vanuit en bepaalde geloofscultuur, gekleurd door tijdgeest en theologische stroming/ leer.
Die godsbeelden hebben gevolgen voor de kwaliteit van jouw basisvertrouwen in het leven en in God. Dat wat jouw ouders over God wisten en geloofden had invloed op de manier waarop ze je hebben opgevoed. Kenden ze een goede trouwe God, die vergevensgezind en liefdevol omgaat met Zijn kinderen? Of een strenge oordelende God die van de regels en de opofferingen was? Met dat beeld voedden ze hun kinderen op.


Ouders brengen in de opvoeding ook hun eigen karakter, omstandigheden en (geloofs) opvoeding mee, waardoor zij werden gevormd. Wat ze daarvan belangrijk en waardevol vonden gaven ze door. Voor de moeilijke dingen in hun leven vonden ze een manier om er mee om te gaan, waardoor ze bepaalde pijnlijke emoties niet hoefde te voelen. Groeiden ze op in een groot druk gezin met weinig persoonlijke aandacht voor hun behoeften, dan zorgden ze zelf dat die behoeften vervuld werden, of ze negeerden die behoeften. Deden alsof ze die niet hadden, want dan deed het in hun hart en ziel ook geen pijn. En daardoor kunnen ze zich bijvoorbeeld (soms) moeilijk inleven in de behoeften van anderen. Dit had natuurlijk invloed op hun eigen functioneren, op hoe zij God zagen: Hij is niet geïnteresseerd in mij als persoon. De gevolgen voor hoe hun kinderen op hun beurt naar God kijken laten zich raden.


Ieder mens is ooit als kind volkomen afhankelijk geweest van zijn ouders voor liefde, bescherming, veiligheid en warmte. En regelmatig ervaart elk kind dat het die niet altijd krijgt. Dat geeft emotionele pijn, we voelen afwijzing. Dat maakt bang en geeft schuldgevoel: je zult alleen gelaten worden, want er is iets in jou dat kennelijk niet deugt. En zonder die ouders kun je niet!

Toch willen ouders over het algemeen goed voor hun kinderen zorgen, van ze houden en zeker niet hen bewust kwaad doen. Helaas gaat het zelfs in liefdevolle zorgzame gezinnen waar weinig zorgen zijn niet perfect! Iedereen kampt ermee, en ontwikkelt patronen om het hoofd boven water te kunnen houden.
Deze patronen hebben invloed op hoe wij naar God kijken. Op hoe wij denken dat God naar ons kijkt. Is God wel te vertrouwen, als ik mijn eigen ouders niet kan vertrouwen? Mag ik experimenteren en fouten maken in het leven, of moet ik goed op de regels letten en zorgen dat ik ze niet overtreed – zeker die van God niet? Voor kinderen geldt: wanneer ouders streng zijn en vaak straffen, beleven ze God ook zo. Wanneer zij aanmoedigend en aanvaardend zijn, is God ook zo. Zijn de ouders betrouwbaar genoeg? Dan geloven kinderen dat God ook zo is. Met dat beeld van God gaan ze dan de wereld in, zitten ze in de kerk en vormen op hun beurt weer een nieuw gezin. 

Bedenk eens voor jezelf hoe jouw leven jouw beeld van God heeft gevormd? Wat betekent dit voor jouw geloof en de relatie die je met God hebt? Zou je verandering willen? Ga naar https://www.elpidos-counseling.nl/contact en mail mij. Ik reageer binnen een werkdag.

 

Comments powered by CComment

cronjob